Tuinverlichting, de kers op de taart

gardenlightMen moet geen tuinarchitect zijn om belang te hechten aan een steeds verzorgd uitziende tuin. Al is het maar om de rondom wonende buren de ogen uit te steken, de gemiddelde Belg brengt voldoende tijd door ten midden van het levende groen.

Tegenwoordig blijft het niet enkel bij het maaien van gras of het wieden van onkruid, men kiest ook meer en meer voor comfort. Een uitgebreid terras met bijhorende verlichting , een tuinvijver en het kabbelende water van fonteintjes op de achtergrond, komen steeds meer voor. Door middel van tuinverlichting kan men de weinig voorkomende, warme zomeravonden, in België, met een aantal uren verlengen en zo genieten van favoriete tuinplekjes die in de schijnwerpers geplaatst worden.

Maar niet enkel aan comfort wordt gedacht. Zo wordt tuinverlichting ook aangelegd uit gemak. Denk maar aan een lampje bij de voordeur, aan de oprit, om alles duidelijker te maken en de weg te wijzen wanneer het donker is. Een andere reden voor het aanleggen van tuinverlichting kan de veiligheid zijn. Lichtjes om een vijver aan te duiden of de begrenzing van het terras. Tuinverlichting zal inbrekers eerder tegenhouden om hun werk verder te zetten.

Vanzelfsprekend zijn er een aantal nadelen verbonden aan tuinverlichting. Bedenk hierbij de oplopende elektriciteitsrekening (dit enkel in het geval men met elektrische verlichting werkt) alsook het storend effect voor de buren.

Uiteraard bestaan er verschillende soorten tuinverlichting. In de eerste plaats is er de praktische verlichting. Dit hangt samen met het streven naar veiligheid. Zo kan men bijvoorbeeld de trapjes van het terras verlichten. Een tweede soort verlichting is de accentverlichting. Dit kan men in verband brengen met het streven naar comfort. Zo bijvoorbeeld kan men specifieke plaatsen in de tuin verlichten om op die manier een speciaal effect te bekomen en een klemtoon te leggen op aangename aspecten. Led Tuinverlichting is hier een uitstekende optie !

Wat betreft de energiebronnen voor de tuinverlichtng kan men een onderscheid maken tussen zonne-energie en elektriciteit. Zonne–energie is beter voor het milieu en brengt geen aanleg van kabels met zich mee. Een nadeel is dat het bekomen licht niet zo helder is en dus niet gebruikt kan worden in de functie van spotlight. Elektrische verlichting daarentegen brengt wel een helder licht met zich mee maar vergt een extra werk met het aanleggen van bijkomende kabels en bedrading in de tuin.

Elkeen heeft zijn eigen stijl en deze kan men ook aanhouden voor wat betreft de aanleg van tuinverlichting. Verschillende stijlen zijn zeker mogelijk. Zo kan men kiezen voor naar boven gerichte lampen om zo de nadruk te leggen op bepaalde tuinelementen. Men kan ook kiezen voor spotlights die voor een helder licht zorgen of voor naar beneden gerichte lampen. Verder kan men ook de voorkeur geven aan padverlichting of oppervlakteverlichting of muurverlichting. Een combinatie van deze stijlen is zeker mogelijk.

Je Tuinontwerp en tuinverlichting kan gebeuren door allerhande tuinarchitecten. Hierbij kan men steeds een eigen voorontwerp voorleggen zodat aan alle wens kan voldaan worden.
Natuurlijk kan men ook zelf aan de slag gaan maar dit is zeker niet zonder risico!

One Comment

  1. […] bijpassende tuinverlichting geeft een mooie intieme sfeer aan je tuin. Het laat je toe om ook na zonsondergang van je tuin te […]

Leave your thought

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën. Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het plaatsen hiervan.