Welke Tuinvijver past in jouw tuin ?

pond

Niets is meer rustgevend in een tuin dan een vijvertje. In elke tuin past wel een vijvertje, hoe groot of klein het ook is.

Zwemvijvers vragen meestal meer ruimte dan een siervijver, maar zijn een leuk alternatief voor een zwembad.

Alvorens je een keuze gaat maken moet je ervan uitgaan dat je tuinontwerp en de aanleg ervan niet zo eenvoudig is.

Een goed planning en materialenstudie voorkomen dat het fout loopt, er onvoorziene kosten zijn en aangepaste werken moeten gebeuren.

De keuze van de soort vijver, de ligging, de materialen die je wilt gebruiken en de grootte, bepalen in grote mate het uitzicht van je tuin.

Soorten vijvers

  1. Gemengde tuinvijver
  2. Natuurvijver
  3. Visvijver
  4. Koivijver
  5. Zwemvijver

De plaats in je tuin waar de vijver zal komen bepaalt grotendeels het uitzicht.

Vijverplanten hebben voldoende lichtinval nodig zodat ze beter kunnen groeien en bloeien. Teveel zon kan echter zorgen voor algengroei en een te grote opwarming van het water. Ideaal is een beschutte plaats die bescherming geeft tegen teveel zon en wind.

Bomen en heesters in de buurt van de vijver kunnen erg nadelig zijn. In de herfst vallen bladeren en bessen in het water wat niet bevorderlijk is voor de kwaliteit ervan. Teveel schaduw belemmert de groei van de planten en de wortels van deze bomen en of heesters kunnen door de vijverfolie groeien.

De meeste mensen willen zoveel mogelijk kunnen genieten van hun vijver en het is dan ook wenselijk dat je er van binnen in je huis naar kan kijken.

Meerwaarde van een zwemvijver

Een gemengde vijver, natuurvijver, visvijver en een koivijver hebben hoofdzakelijk een rustgevende en sierfunctie.

Een zwemvijver kan ook gebruikt worden om in te zwemmen wanneer het weer dit toelaat. Deze vijver kan je vergelijken met een natuurlijk meer. Het is beter te integreren in een tuin dan de blauwe kunststof zwembaden.

De planten en dieren die erin aanwezig zijn, zorgen voor een goed biologisch evenwicht, waardoor de waterkwaliteit optimaal blijft. Ze dienen daarom zorgvuldig gekozen te worden.

Een zwemvijver vraagt minder onderhoud dan een echt zwembad. Het zuivert zichzelf op een natuurlijke manier. Daarom is het wenselijk je zwemvijver in drie delen te splitsen. Een eerste deel is het eigenlijke zwemgedeelte. Daarnaast heb je nog een zuivering en regeneratie gedeelte. Vijver en moerasplanten zorgen hier voor een natuurlijke zuivering van het water.

Er zijn wel nog pompen nodig om de hele cyclus te vergemakkelijken en het water te laten circuleren van het ene naar het andere gedeelte.

Het voordeel van een zwemvijver is dan ook een natuurlijke filtering van het water, geen gebruik van chloor en andere chemische stoffen, minder energiekosten en een minimaal onderhoud. Wel dien je de planten te onderhouden en overtollig ingewaaide bladeren te verwijderen.

Om een goede waterzuivering te krijgen, moet je de juiste planten aanbrengen, vooral helofyten met de wortels in het water en een bladmassa erbovenop. Deze planten staan in een kiezel of lavazone.

Opgelet!
Een veilige zwemvijver is minimaal 10 m lang en moet minimum 180 cm diep zijn.