Tuincentra, meer dan enkel wat bloemen en planten…

Met de zomer in aantocht vinden vele mensen hun weg naar de talrijke tuincentra om hun tuin te verfraaien of te veranderen. Deze gespecialiseerde winkels hebben de meest uiteenlopende artikelen die men zowel in de tuin als veranda of broeikast kan gebruiken. Tegenwoordig zijn er zelfs artikelen te verkrijgen voor je hele huis. Meestal hebben deze centra een binnen en buiten gedeelte.

Buitengedeelte van een tuincentrum

Hier staan bloemen, planten, bomen en struiken in hun natuurlijke biotoop. Er worden als het ware mini tuintjes gecreëerd waar de koper ideetjes kan opdoen om de eigen tuin aan te passen aan zijn eigen smaak en mogelijkheden. Ook vijvertjes en waterpartijtjes kunnen er bekeken en gekeurd worden. Je loopt als het ware van de ene tuin in de andere.

Binnengedeelte van een tuincentrum

Dit gedeelte is meestal ondergebracht in een broeikas. Het bevat planten om mee te nemen, zaden, bloemen, tuingereedschap, houten schuttingen, bestratingmaterialen enz.
Ook kan je er bloempotten, vazen en allerlei andere accessoires vinden om je huis te verfraaien.
Bij slecht weer kan je ook hier ideeën opdoen en dromen van een mooie tuin.

Seizoensgebonden

Het aanplanten van diverse bloemen en planten zijn seizoensgebonden. Je vindt er daarom ook seizoensgebonden artikelen. Bij evenementen zoals kerstmis en Pasen passen zij hun assortiment aan zodat je er ook terecht kunt voor de aankoop van sfeerartikelen.
In de lente en zomer richten ze zich meer naar de verkoop van tuinmeubelen, tuinverlichting en barbecueartikelen. Telkens kan je hier terecht voor gespecialiseerd advies door vakmensen gegeven.

Functie van een tuincentrum

Tuincentra hebben tegenwoordig verschillende functies.

1. Aankoop van de nodige bloemen en planten

De planten zijn van goede kwaliteit en ze hebben een aangepast assortiment voor zowel grote als kleine tuinen. De planten zijn op het juiste moment beschikbaar, wanneer deze direct aangeplant kunnen worden. Je krijgt er ook een garantie dat als er iets fout loopt, de plant gratis vervangen wordt.

2. Aankoop en informatie over tuinmeubilair

In zulke tuincentra verkopen ze allerlei tuinmeubilair in allerlei soorten materialen. Je kunt er terecht voor zowel kunststof als houten tuinmeubelen. Zelfs heuse lounge sets zijn er te verkrijgen. Bij je keuze kan je hier ook terecht voor informatie over het onderhoud van de verschillende soorten.

3. Aangepast aan de consument.

Je kunt er de planten en artikelen zien, voelen en ruiken en er zijn aangepaste mini tuintjes waar je ideeën kan opdoen. Hierdoor word de koper als het ware geleid in zijn beslissingen.

4. Informatief

Je kunt er terecht in verband met informatie over de planten, de technische aspecten van bv de aanleg van een vijver en het onderhoud ervan.
Zij hebben ook een lijst van ervaren vaklui die je kunnen helpen met de aanleg van je tuin of tuinvijver.

5. Recreatieve functie

Vele tuincentra zijn open op zondag, waardoor de consument op een voor hem ontspannen manier ideeën kan komen opdoen. De mensen zijn niet gehaast en vertoeven in een aangename rustige omgeving waardoor ze ook meer geneigd zijn om iets aan te schaffen.