Tuinafsluitingen & tuinschermen, keuze en soorten

Elke tuinier die gehecht is aan zijn tuin, de bloemen en planten die erin staan en deze omgeving zo goed mogelijk wil beschermen, weet een tuinafsluiting en tuinschermen naar waarde te schatten.

Deze doen niet alleen dienst om de verschillende delen van uw tuin af te schermen, maar ze zijn ook heel efficiënt om minder aantrekkelijke delen van je tuin aan het zicht te onttrekken. Soms worden ze ook gebruikt om de tuin een meer persoonlijk accentje te geven of een bepaalde sfeer in te creëren.

Keuze van tuinafsluitingen & tuinschermen

Momenteel  is er een ruime keuze aan tuinafsluitingen en tuinschermen te verkrijgen. Van eenvoudige, louter functionele afsluitingen tot mooie sierlijke en kunstige ontwerpen die de tuin een meer persoonlijk tintje geven. Wanneer de keuze dient gemaakt te worden moet men zich eerst en vooral afvragen wat het voornaamste doel is van de afsluiting.

Is het om de visuele aantrekkingskracht van de tuin te verhogen of om ongewenste dieren de kans te ontnemen je bloemperken te beschadigen. Wat is het budget waarover men beschikt? Onderhoudsvriendelijk of trendy ontwerp. Nadien kan een afsluiting of tuinscherm gekozen worden dat voldoet aan de functie waarvoor deze nodig is.

Tip : Meer afsluitingen voor je tuin vind je hier

Soorten Tuinafsluitingen en tuinschermen

1.Natuurlijke tuinafsluitingen

Natuurlijke tuinafsluitingen kunnen eenvoudig gecreëerd worden door planten zoals hagen of andere begroeiingen te gebruiken. Deze groene schermen kunnen goed in de tuin geïntegreerd worden. Momenteel kan men ook panelen op basis van cocos matten plaatsen, die men laat begroeien met snelgroeiende planten zoals bv. de klimop. Het voordeel van deze groene panelen is dat ze gemakkelijk te plaatsen zijn en op enkele maanden tijd toch een mooie groene afscherming geven.

2.Houten tuinafsluitingen

Houten tuinafsluitingen zijn eenvoudig te plaatsen, hebben een mooi uiterlijk en zijn perfect in de tuin te integreren. Meestal zijn ze opgebouwd uit panelen waarbij men een beperkte keuze heeft in afmetingen. Gemakkelijk te plaatsen, maar afhankelijk van de houtsoort moet deze al dan niet beschermd worden tegen ongedierte, houtrot en weersinvloeden.

3.Bamboe tuinafsluitingen

Bamboe tuinafsluitingen vallen erg in de smaak van menig tuinliefhebber, omdat ze niet zo duur zijn en evenmin veel onderhoud vragen. Ze zijn eenvoudig te installeren en geven een oosters tintje aan je tuin.

4. Droge stenen gevelsystemen

Dit is het creëren van stenen muren door droge rotsachtige stenen op elkaar te plaatsen. Momenteel maakt men ook gebruik van metalen netten waarin deze rotsen worden aangebracht en waardoor deze afsluitingen ook veel stabieler worden. Eenmaal geplaatst vragen dit soort tuinafsluitingen weinig onderhoud.

5.Smeedijzeren hekken

Smeedijzeren hekwerk geeft ongetwijfeld een decoratieve en traditionele uitstraling aan de tuin. Dit hekwerk is verkrijgbaar in verschillende soorten en tevens prachtige stijlen. Smeedijzeren tuinafsluitingen en tuinschermen kunnen in een groot assortiment van decoratieve vormen gegoten worden. Dit is ook de reden dat deze hekken worden erkend als sierhekken. Toch zijn deze degelijke tuinhekken en tuinafschermingen die op maat kunnen gemaakt worden. Dit soort tuinafsluitingen of tuinschermen zijn tevens zeer geschikt om indringers buiten te houden. Smeedijzeren tuinafsluitingen en tuinschermen doorstaan alle weersinvloeden, zijn zeer stevig en vergen weinig onderhoud. Een min puntje is de prijs, want smeedijzeren tuinafsluitingen zijn vrij duur in aankoop.

6. Aluminium tuinafsluitingen

Aluminium word nog maar zelden gebruikt in een tuin ontwerpen. Dit soort hekwerk leent zich uitstekend om je tuin een trendy uiterlijk te geven. Deze kunnen uitgevoerd worden in de vorm van horizontale rails die verbonden worden met  rechtopstaande piketten. Om dit soort tuinafscheidingen of tuinschermen te leren kennen, kan men advies inwinnen bij gespecialiseerde leveranciers of installateurs. Zij zullen eerst een studie maken van je tuin en huis om de gepaste tuinafsluitingen te adviseren. Ze geven een goed advies dat vooral rekening houd met uw eisen en het doel waarvoor deze nodig zijn.

7.Tuinafsluitingen of hekken in RVS

RVS heeft zijn plaats veroverd op het gebied van tuinafsluitingen en tuinhekken. Het voordeel zijn de moderne en trendy ontwerpen. Onderhoudsvriendelijk en duurzaam maar vooral ook verkrijgbaar in mooie frisse kleurtinten.

Leave your thought

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën. Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het plaatsen hiervan.