Hoe leg je een Bangkirai Terras aan ?

Bij het aanleggen van een terras hebben we tegenwoordig een grote keuze uit materialen en kleuren. Meer en meer kiest men voor een houten terras omwille van zijn uitzicht, de duurzaamheid en omdat men het gemakkelijk zelf kan aanleggen. Hout is gemakkelijk te integreren in een tuin en geeft het een licht exotische uitzicht.

Wat is Bangkirai?

Bangkirai is een tropisch hardhout dat gifvrij is en van nature zeer duurzaam. Het is afkomstig uit Zuidoost Azië en meer bepaald uit Maleisië en Indonesië. De bomen kunnen gemakkelijk 35 tot 40 m hoog worden en de stammen zijn vrij van takken. De kleur van het hout varieert van natuurlijk geel tot grijsbruin met soms rode tinten. Dit hout gaat onder invloed van het zonlicht verkleuren van bruin tot donker bruin. Geschikt voor dakterrassen, tuinterrassen en zwembadterrassen. Bangkirai hout heeft een goede prijs / kwaliteit verhouding.

Structuur en houdbaarheid

Bangkirai heeft een fijne en zeer gelijkmatige structuur. De beste en sterkste soort Bangkirai is deze met de duurzaamheidklasse 1. De duurzaamheidklasse bepaald immers de stevigheid, slijtvastheid en zijn weerstand tegen schimmels. Het hout is zeer duurzaam, maar door de aanwezigheid van kleine wormgangetjes en harszakken, kan het hout kleine oppervlakte scheurtjes vertonen.

Deze houtsoort is zeer geschikt voor gebruik buitenhuis en industriële doeleinden. Bestand tegen alle weersinvloeden en je kan rekenen op een duurzaamheid van 15 tot 40 jaar naar gelang de kwaliteit die gebruikt word.

Het aanleggen van een Bangkirai terras

Voor de aanleg van een buitenterras (of een verhoogd terras in het algemeen)  is het nodig te kiezen voor Bangkirai hout met duurzaamheidklasse 1 en een minimum dikte van 25 mm. Houten terrassen worden allemaal op een zelfde mannier aangelegd. Men begint met het aanbrengen van een onderstructuur dat bestaat uit hardhouten onderbalken waarop de uiteindelijke vloerplanken worden gelegd.

Deze balken moeten op een afstand van maximaal 50 cm van elkaar gelegd worden en de bevestiging ten opzichte van de ondergrond is verschillend naargelang deze rechtstreeks op de grond, op een betonstructuur of als dakterras gebruikt wordt.

1.Rechtstreeks op de grond.
Hier worden eerst gepunte bevestigingspaaltjes aangebracht, waarop de onderbalken met slotbouten kunnen vastgezet worden. Deze paaltjes kan je best in een stabilisé laag zetten zodat deze stevig vast zitten en niet kunnen verschuiven onder invloed van het gewicht.

2.Op een betonvloer
Controleer eerst of deze voldoende vlak is alvorens de onderbalken erop te leggen. Ter hoogte van de hoeken moeten de onderbalken verankerd worden aan de betonvloer.

3.Dakterras
De onderbalken mogen niet rechtstreeks in contact komen met de dakbekleding om beschadiging te voorkomen. Het gebruik van een drainage doek is hier een geschikte oplossing.

Wanneer de onderbalken structuur volledig aangebracht is kan men de vloerplanken hierop bevestigen. Belangrijk hierbij is dat je gebruik maakt van roestvrije nagels en klemmen om problemen te vermijden. In de handel heb je hiervoor speciale geharde inox schroeven, met IGEL klemmen ( hiervoor is wel een speciaal IGEL apparaat nodig) of fixatie klemmen uit roestvrij staal.

Onderhoud van een Bangkirai terras

Bangkirai hout kan je best tweemaal per jaar een grondige reinigingsbeurt geven, om optimaal van je terras te kunnen genieten. Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden.

  1. Het opschuren met een schuurborstel en bleekwater of soda gaat mosgroei en schimmelvorming tegen. Hierdoor krijgt het terras een mooi vergrijst effect.
  2. Opschuren met een schuurborstel en een speciaal hiervoor bestemde ontgrijzer geeft het terras zijn oorspronkelijke kleur weer terug.
  3. Gebruik nooit een hogedrukreiniger, want deze kan het hout beschadigen en laten afsplinteren.