Een verhoogd terras aanleggen, waar te beginnen

je een terras kan integreren in je tuin geeft dit een enorme voldoening. Bij warm weer of milde temperaturen kan het terras gebruikt worden om tot rust te komen of zelfs dienst doen als een verlenging van je woonkamer. In dit geval komt het terras op dezelfde hoogte als de woonkamervloer en is het soms nodig om een verhoogd terras te construeren. Dit is meestal niet zo eenvoudig en moet je rekening houden met de nodige grondwerken en de prijs ervan.

Het aanleggen van een verhoogd terras

Het aanleggen van een verhoogd terras kan op verschillende manieren gebeuren. Een eerste mogelijkheid is het gebruik maken van een keermuur en de ruimte ertussen volstorten met zand, beton of steengruis. Een andere mogelijkheid is het niveau verschil te overbruggen doormiddel van een houten constructie met daarop een houten vloer.

De overgang van het ene niveau naar het andere kan je oplossen door het gebruik van trappen of een geleidelijk overgaande helling. De kostprijs is afhankelijk van de gebruikte materialen, de vakmensen die de werken uitvoeren en de grondwerken die moeten gebeuren.

Een keermuur gebruiken bij een verhoogd terras

Bij het aanbrengen van een keermuur voor het maken van een verhoogd terras moet de dikte en stevigheid berekend worden afhankelijk van de materialen waarmee je de ruimte tussen het huis en de keermuur gaat opvullen. Het gebruik van drainage buizen zal ervoor zorgen dat overtollig water van onder de terrasvloer door de keermuur naar buiten kan.

Het opvullen met beton is de meest stabiele oplossing, maar tevens ook de duurste. Opvullen met zand of steengruis is veel goedkoper. Soms kan je gratis grond en steengruis verkrijgen bij firma’s die ook graafwerken verrichten. Hoe meer steengruis er in verwerkt is hoe stabieler de ondergrond.

Een verhoogd terras uit hout

Voor het aanleggen van een verhoogd terras kan je ook gebruik maken van hout. Houten terrassen kunnen mooi zijn, vlug te monteren, vergen weinig grondwerken en kunnen ook gebruikt worden als een verplaatsbaar verhoogd terras rond bijvoorbeeld een tijdelijk zwembad. Bij de keuze van een houten terras moet je rekening houden met het hoogteverschil dat je moet overbruggen, de weersomstandigheden waaraan het onderhevig is en de invloeden die het gebruik met zich meebrengen.

De niveauverschillen kunnen gemakkelijk overbrugd worden met palen of een houten constructie die stevig genoeg is om de vloer te dragen. Belangrijk hierbij is dat je degelijke materialen gebruikt die tevens aangepast zijn aan het gebruik. Hoe steviger de constructie, hoe langer deze mee gaat. De draagkracht van de constructie moet voldoende stevig zijn voor het doel waarvoor het gebruikt wordt. Hout dat nat kan worden mag niet glibberig zijn of onderhevig aan mosvorming. Het is immers nodig dat deze vloer veilig blijft en bestand is tegen alle weersomstandigheden.

Het realiseren van het verhoogd terras

Welk soort terras je bouwt is afhankelijk van het budget, de keuze van de materialen, de duurzaamheid en het doel van de aanleg. Wanneer je een kleine hoogte moet overbruggen is het mogelijk om je terras zelf aan te leggen en het budget laag te houden. Zijn de hoogte verschillen groter, dan is het soms interessant om hiervoor een tuinarchitect aan te spreken die de werkzaamheden zal leiden en de nodige vakmensen contacteren.