Hoe kies je een goedkoop tuinhuis en waar let je op ?

Een tuinhuis kan een extra waarde toevoegen aan je tuin en zijn omgeving en voor allerlei doeleinden dienst doen. Het kan een opslagplaats zijn voor al het tuinmateriaal dat nodig is om de tuin perfect te onderhouden. Een hobby ruimte waar niemand zal komen storen, een speelhuisje voor de kinderen of een romantisch plekje om op zomerse dagen te genieten van een weldoende rust in eigen tuin.

Goedkoop een tuinhuis plaatsen

Net zoals er een grote verscheidenheid is aan modellen, afmetingen en afwerkingen is er ook een grote verscheidenheid aan prijzen. Het is niet alleen belangrijk dat er een tuinhuis geplaatst wordt dat aan al de wensen voldoet, maar het is altijd leuk als dit ook zo goedkoop mogelijk kan.

Om de kosten zo laag mogelijk te houden kan men beslissen om het tuinhuis volledig zelf te maken uitgaande van de ruwe materialen die in tuincentra te koop zijn. Brengt men alle kosten in rekening die het zelf bouwen met zich meebrengt, dan kan het soms toch goedkoper zijn om een bouwpakket te kopen. Een geroutineerd klusser kan dit zonder problemen, maar voor een beginneling is dit soms een klus van lange duur.

De goedkoopste keuze maken!

Het is niet altijd gemakkelijk om een degelijk tuinhuis te kiezen en toch zo goedkoop mogelijk blijven. Er zijn een aantal criteria die je daarbij kunnen helpen.

1.Model en omvang

  • Kies een model dat voldoet aan het doel waarvoor het gebruikt zal worden. Je koopt immers geen luxueuze blokhut wanneer die enkel dient om materiaal of dieren in onder te brengen.
  • Voor een groter tuinhuis, gebruikt men meer materiaal en dit zal de kostprijs doen stijgen.

2.Plaats van aankoop

  • Vergelijk de prijzen van online fabrikanten en lokale tuincentra.
  • Online fabrikanten kunnen soms goedkoper zijn omdat ze geen toonzalen moeten onderhouden en geen grote stocks hoeven op te slaan.
  • Locale tuincentra verlagen soms de prijs van modellen die einde reeks zijn.

3.Materialen

  • Prijzen zijn sterk afhankelijk van de soort materialen die er gebruikt worden. Je kan immers tuinhuizen kopen, die bestaan uit hout, metaal of zelfs plastiek.
  • Kies je hout, dan kan de ene houtsoort duurder zijn dan andere soorten. Ook de dikte van het gebruikte hout kan voor een prijsverschil zorgen.
  • Geïmpregneerd hout dient weinig nabehandeling terwijl vuren planken een verflaag of nabehandeling nodig hebben om de levensduur te verlengen.

4.Extra’s

  • Het aantal ramen dat je in het tuinhuisje aanbrengt zal de prijs ook doen stijgen. Bekijk dan ook nog de soorten ramen, er is immers een verschil tussen een vast raam en een raam dat open en dicht kan.

5.Wat zit in de prijs?

  • De ene dakbekleding is de andere niet en deze zijn net zoals de dakgoten en ophanghaken niet altijd in de prijs inbegrepen. Navragen is nodig en duidelijk afspraken maken voorkomt een extra uitgave.
  • Kies je een kant en klaar pakket met bouwtekening of laat je het tuinhuisje volledig door de fabrikant opbouwen. Hier reken je ook de kostprijs van de uren dat je er zelf aan werkt. Wanneer de laagste prijs gebruikt wordt, kan het soms nog altijd duurder uitkomen dan wanneer de opbouw ervan dadelijk wordt bij gerekend.