Steigerhouten Tuinmeubels, zelf maken of kopen ?

Steigerhouten meubelen worden meer en meer een trend. Ze passen in elke tuin, ongeacht het uitzicht of de sfeer die in deze tuinen worden gecreëerd. Wil je weten wat steigerhout is? Waar het vandaan komt? Waarom ze zo geschikt zijn voor het maken van tuinmeubelen? Dan moet je zeker verder lezen.

Wat is steigerhout?

Het hout komt uit Noorwegen en is afkomstig van sparren. Snel groeiende coniferen die grenen hout produceren. Omdat deze boom al na enkele jaren hout opleveren en er telkens nieuwe bomen aangeplant worden, is het kappen hiervan niet schadelijk voor het milieu. In de bouw gebruikt men dit hout om steigers van te maken.

Deze steigers zijn gemaakt van metalen buizen waarop grenen planken gelegd worden. Vandaar dat deze planken de naam steiger hout krijgen. Door regen, wind en cement werd het hout op een natuurlijke manier geïmpregneerd en kan het ook buiten blijven staan zonder extra behandeling. Door weersinvloeden en de mooie grijze cement heeft het hout zijn grijze oude look verworven. Nadat het hout ongeveer 5 jaar in de bouw gebruikt werd, gaat men deze eerst grondig schuren of borstelen om er nadien meubelen van te maken.

Mogelijkheden met steigerhout

Steigerhout is goedkoper dan ander hout, gemakkelijk te bewerken en er is steeds genoeg in voorraad. Het kan gebruikt worden om allerlei soorten meubels van te maken, zowel voor binnen als buiten het huis. Bijna alles is mogelijk, zelfs maatwerk kan probleemloos geleverd worden. Er zijn verschillende kleuren mogelijk, maar ook onbehandelde meubelen zijn prachtig in hun oude houten uitzicht. Een white wash kleur of behandeling met een vernis of beits is mogelijk, maar ook hiermee behoudt men best de oude look..

De afmetingen van steiger planken zijn ongeveer 19 tot 20 cm. Nieuwe meubels gemaakt van steigerplanken, bestaan meestal uit een aantal verschillende planken en hierdoor worden ze vaak in verschillende kleuren geverfd. Vooral wit en antraciet is zeer mooi, door de verf heen kan men nog steeds de scheuren en knopen waarnemen, waardoor het zijn unieke uiterlijk krijgt.

Onderhoud van steigerhouten tuin meubelen

Steigerhouten meubels hebben weinig onderhoud nodig. Ze kunnen het beste in de winter op latten met gaten erin gezet worden. Zo kan het water onder de meubels weg trekken, en de wind kan hierdoor onder de meubels door blazen. Op deze manier voorkom je dat het hout rot. Zet een houten tuinmeubelen dus niet in een grasveld, maar bij voorkeur op een terras of zelfs een verhoogd terras. U kunt de meubels ook gewoon wassen met water. Behandelen met beits, lak of verf is niet noodzakelijk maar wel mogelijk. Op deze manier heb je echt jarenlang plezier van uw meubelen

Voor- en nadelen van steigerhout

De voordelen zijn dat ze een mooie oude look hebben, vrijwel onderhoudsvrij zijn en dat zij zowel binnen als buiten het huis kunnen gebruikt worden. Ze passen in elk interieur en in elke tuin. Het is een natuur element dat zich vlug integreert in zijn milieu. Bij een steiger houten tafel passen ook stoelen in leer en rotan. Het voordeel is dat steigerhouten tuin meubelen wel een serieuze windvlaag aankunnen en niet snel weggeblazen worden. Een nadeel is dat de meeste steigerhouten meubelen vrij zwaar zijn.

Vooral lounge tuinmeubelen ( stoelen, banken, etc)  moet met zeker met twee mannen opheffen. Voor tuin meubelen is dit niet echt een probleem, maar wel voor keuken of andere soorten stoelen. Deze meubelen hebben best een vaste staanplaats zodat je deze niet te dikwijls moet verplaatsen.