Bamboe Tuinmeubelen: exotisch , modern en tijdloos design

bamboe

Bamboe tuinmeubelen zijn origineel en geven een exotisch tintje aan je tuin. Door hun modern en tegelijk tijdloos design, blijven je meubelen en echte trendy. Het zijn echte natuurproducten en kunnen zowel binnen- als buitenshuis gebruikt worden.

Met deze meubelen kan je al je dromen verwezenlijken. De fabricatie van bamboe meubelen is grotendeels handwerk, hierdoor kan je ook meubelen op maat laten maken. Door gebruik te maken van kussens kan je zelfs een persoonlijk tintje toevoegen aan je tuinset.
De prijs, kwaliteit en duurzaamheid van deze meubelen zijn zeer gunstig.

Materiaal

De gebruikte bamboe die groeit als een grassoort in het tropisch regenwoud wordt speciaal geselecteerd, met zorg gekapt en getransporteerd naar de werkplaats. Alvorens deze verwerkt worden moeten de bamboe stengels, gedroogd en behandeld worden tegen insecten en schimmels. Bamboe is een zeer stevig product, zeker de dikkere soorten zijn te vergelijken met ander hardhout.
Meestal gebruikt men verschillende soorten bamboe, naargelang deze dient om binnen- of buiten meubilair te maken. Deze voor buitenmeubilair is veel dikker, lichtbruin tot honinggeel van kleuren geeft een stoer en landelijk uiterlijk aan de meubels.

Voordelen van Bamboe

Het materiaal is licht en zeer eenvoudig te verwerken.
Door dit materiaal te gebruiken in plaats van ander hardhout, beschermen we het milieu.
Bamboe groeit relatief zeer snel. Na 5 jaar is de plant al volgroeid en bruikbaar. Wanneer de bamboe gekapt word, blijft het wortelgedeelte staan. De plant maakt nieuwe uitlopers en zo ontstaan nieuwe stengels. Door bamboe te kappen, verdwijnt deze niet maar vernieuwd de plant zich. Ander hardhout soorten doen er veel langer over om uit te groeien tot volwassen bomen.
Tropisch hardhout heeft het nadeel dat het slechts eenmalig gekapt kan worden. De bomen groeien niet meer vanzelf terug.
Door dit proces verdwijnen er ieder jaar grote gebieden van het tropisch regenwoud. Op lange termijn is dit zeer nadelig voor het milieu en zeker een onomkeerbaar proces.

Aandachtspunten

Alvorens een bamboe tuinmeubel set te kopen, moet je steeds nagaan of deze behandeld werden.
Zo voorkom je rotting en schimmelvorming van de bamboe.
Tuinmeubelen die geschikt zijn voor buiten gebruiken herken je aan hun robuuste uiterlijk en aan hun honing gele kleur.

Onderhoud

Deze pure natuurproducten kunnen zowel buiten als binnen in huis gebruikt worden.
Normaal is het voldoende als je de meubels schoonmaakt met een vochtige doek.
Meubelen die buiten gebruikt worden zet je het liefst binnen tijdens de winterperiode of bij hevige regenval. Bamboe meubelen die constant in weer en wind staan vergaan sneller. Controleer houten meubels ook regelmatig op houtrot en schimmels.
Zet je tuinset het liefst op een terras i.p.v. op een vochtig gazon. Het voorkomt langdurige inwerking van vocht.

Je kunt de meubels regelmatig in oliën, waardoor ze het vocht afstoten.
Meestal zijn bamboe meubelen gelakt. Vertoont de bamboe slijtageplekken, dan kan je deze met een laagje bootlak of speciale bamboelak herstellen.
Bamboe meubelen kunnen mits de nodige aandachtspunten en onderhoud even lang meegaan als andere hardhout tuinmeubelen.