Houten tuinstoelen, natuurlijke gehalte aan oliën belangrijkste factor

Tegenwoordig heeft men de keuze uit een heel gamma van houten tuinstoelen. Het is dan ook moeilijk te kiezen uit tuinstoelen gemaakt van Teak, cederhout, bamboe of andere houtsoorten. Belangrijk bij de keuze is niet de hardheid van het hout, maar het natuurlijke gehalte aan oliën.

Hoe meer olie het hout bevat, hoe beter het bestand is tegen alle weersinvloeden waar het buitenshuis mee te maken heeft. De keuze van houtsoort voor de aankoop van tuinstoelen is moeilijk omdat deze zeer uitgebreid is. Daarom is het een pluspunt als men weet wat men van een bepaalde houtsoort kan verwachten.

Teak houten tuinstoelen

Teak hout is een zeer stabiel en duurzame hardhout dat een zeer hoge concentratie aan oliën heeft. Hierdoor is het bestand tegen extreme weeromstandigheden en kunnen tuinstoelen uit teak het hele jaar door buiten blijven staan. Teak tuinstoelen vragen weinig onderhoud, enkel afwassen met een zeepsopje is nodig om ze mooi te houden. Er is een ruime keuze uit moderne, design, klassieke, rustieke en antieke teak meubelen te verkrijgen.

De prijzen voor dit soort tuinstoelen ligt veel hoger dan die van andere houtsoorten. Dit is te wijten aan de intensieve teelt van het hout en de duur van de groei van teakbomen.

Kastanje houten tuinstoelen

Hierbij gebruikt men twijgen en schilhout van de tamme kastanje voor het maken van deze tuinstoelen. Het hout heeft duurzaamheidklasse II en kan hierdoor gemakkelijk gebruikt worden om andere houtsoorten te vervangen. Deze tuinstoelen plaatst men best onder een beschuttend afdak of in een prieeltje omdat ze kunnen vervormen wanneer ze nat worden door de regen.

Bamboe tuinstoelen

Bamboe tuinstoelen zijn niet alleen stijlvol en volledig te integreren in je tuin, maar ook enorm milieuvriendelijk. Bamboe groeit zeer snel, is gemakkelijk te oogsten en te verwerken. Eenmaal verwerkt blijkt bamboe zeer sterk en de tuinstoelen zijn echte lichtgewichten.

Bestand tegen de meeste weersinvloeden. De tuinstoelen in bamboe moeten wel behandeld worden tegen ongedierte. Bamboe is immers gevoelig voor houtworm en andere insecten.

Ceder houten tuinstoelen

De voordelen van cederhout maken het geschikt voor het vervaardigen van tuinstoelen. Cederhout heeft een natuurlijke weerstand tegen insecten en kan zeer extreme weersinvloeden aan. Hebben de neiging om in de loop der jaren net zoals teak hout te verkleuren naar lichtgrijs. Tuinstoelen gemaakt van cederhout kunnen gemakkelijk 20 tot 30 jaar meegaan.

Rotan tuinstoelen

Rotan is een volledig natuurlijk product dat gemakkelijk te telen en te verwerken is. Het is een product afkomstig van de rotanpalm en doordat het eigenlijk een slingerplant is, zijn deze slierten direct te gebruiken. Rotan is erg comfortabel in gebruik en het kan gemakkelijk verwerkt worden tot trendy en moderne tuinstoelen. De duurzaamheid van rotan is zeer lang omdat deze zowat alle weersinvloeden aan kan.

Dennenhouten tuinstoelen

Dennen hout voelt zeer zacht en licht aan. De duurzaamheid van het product is afhankelijk van de kwaliteit. Kernhout is immers veel sterker dan spinthout en gaat langer mee. Tuinstoelen gemaakt uit dennenhout moeten regelmatig behandeld worden. Het is een zachte houtsoort die veel minder oliën bevat dan andere harde houtsoorten. Deze is dan ook veel minder weersbestendig. Bij regen moeten dennenhouten tuinstoelen onder een afdak geplaatst worden en overwinteren in een beschutte opslagplaats.