Houten Tuintafels, wat is er op de markt vandaag ?

De keuze in houten tuintafels is tegenwoordig enorm groot. Men heeft immers de keuze uit verschillende stijlen, ontwerpen en houtsoorten. Vele mensen verkiezen houten tuintafels omdat het een speciaal gevoel van warmte en geborgenheid creëert.

Anderzijds dient men er rekening mee te houden dat houten tuintafels vaak blootgesteld worden aan barre weersomstandigheden zoals het directe zonlicht, zure regen en talrijke insecten die schadelijk zijn voor het hout. Het kiezen van de houten tuintafel zal dan ook afhankelijk zijn van wat men wil en van de houtsoort die aan de gestelde eisen voldoet.

Soorten houten tuintafels

Houten tuintafels zijn verkrijgbaar in vele houtsoorten en meestal is het dan ook hardhout dat zeer duurzaam is. De meest voorkomende houtsoorten voor tuintafels zijn dan ook teak, steigerhout, eik en nog vele andere soorten. Elk type hout heeft zijn unieke kenmerken en kwaliteiten die de keuze voor het selecteren van een tuintafel mee bepalen. De meeste hardhoutsoorten voor tuintafels zijn duurzaam maar er is een groot verschil in onderhoud.

Teak houten tuintafels

Sommige mensen vinden de aankoop van teak houten tuintafels te duur, maar omdat het een zeer duurzaam materiaal is moet men deze ook niet zo vlug vervangen. Houtsoorten zoals teak zijn eigenlijk kostenefficiënter dan goedkopere materialen.

Bovendien, heeft het alle cruciale kenmerken die een kwaliteit tuintafel moet hebben: elegant, zeer sterk, waterbestendig en heeft weinig onderhoud nodig. Het enige wat men moet doen is even afwassen met een zeepsopje en een jaarlijkse oliebehandeling wanneer men de natuurlijke kleur wil behouden. Onder invloed van het zonlicht zal teak een grijze kleur krijgen.

Steigerhouten tuintafels

Steigerhout is Noors sparrenhout, afkomstig van steigers die reeds vijf jaar in de bouw gebruikt werden. De verschillende weersinvloeden waaraan deze werden blootgesteld en de grijze cement hebben het hout geïmpregneerd en het zijn oude grijze look gegeven.

Alvorens er tuintafels van te maken, wordt het hout eerst grondig geschuurd of geborsteld. Steigerhouten tuintafels zijn praktisch onderhoudsvrij, zeer duurzaam, goedkoper dan teak houten tuintafels en passen perfect in een natuurlijke omgeving. Een nadeel van steigerhouten tuintafels is het gewicht waardoor deze best een vaste plaats krijgen op het terras.

Eikenhouten tuintafels

Eikenhouten tuintafels zijn stijlvol, kunnen de meeste weersomstandigheden aan en zijn meestal goedkoper dan deze gemaakt uit teak. Eikenhout is zeer sterk, heeft een grote hardheid en wordt gebruikt voor tuintafels omwille van zijn duurzaamheid. Het eikenhout is zeer resistent tegen insecten en schimmelinfecties vanwege haar hoge tanninegehalte.

Om een eikenhouten tuintafel een maximale levensduur te geven en de natuurlijke schoonheid van het hout te behouden, moet deze behandeld en goed onderhouden worden. Aanvankelijk zijn eikenhouten tuintafels licht bruin van kleur, maar worden donkerder met de leeftijd.

Het onderhoud bestaat er in deze goed te behandelen met een conserveermiddel alvorens ze in de tuin achter te laten. De poten van de tuintafel zet men de eerste keer best 6 uur in een conserverend product zodat dit goed kan opgenomen worden. Verder dien je de eikenhouten tuintafel goed zuiver te houden en regelmatig in te oliën.

Iroko houten tuintafels

Iroko is een tropisch hardhout dat bijna zo duurzaam is als teak, waardoor men het ook wel eens Afrikaanse teak noemt. Het is dan ook een houtsoort die de laatste jaren meer en meer gebruikt wordt voor het vervaardigen van tuintafels en ander tuinmeubilair.

Een tuintafel uit iroko hout kan tegen barre weersomstandigheden en vereist weinig onderhoud. Het enige verschil tussen iroko en teak is de stabiliteit en de prijs.