Steigerhout Tuinmeubelen, een robuuste en onderhoudsvriendelijke oplossing !

scaffoldingfurniture
Steigerhout tuinmeubelen

Bent u op zoek naar tuinmeubelen met een robuuste uitstraling ? Dan kiest u het best voor tuinmeubelen vervaardigd uit steigerhout.

Een andere benaming voor steigerhout is vurenhout (of larix). Het hout is afkomstig van de fijnspar en wordt voornamelijk geïmporteerd vanuit Scandinavië, het Baltische gebied (inclusief Rusland) maar ook midden Europa. Uit de koudere gebieden komt het kwalitatief beste hout, omdat daar de bomen trager groeien. De kleurschakering van het hout gaat van bleek tot witachtig geel met een zachte en grove tekening.

Steigerhout wordt gerecupereerd uit steigerplanken (planken die in de bouwsector gebruikt worden om op te lopen). Het zijn géén delen van havensteigers ! Het unieke van steigerhout is dat het bestand is tegen de meeste verscheidene weersomstandigheden. Dat maakt het zo ideaal als materiaal voor tuinmeubelen ! Het hout heeft een lange, flexibele en zachte vezel. Daardoor ontstaan er niet snel splinters.

Als er zich al splinters vormen zijn ze vrij snel en makkelijk te verwijderen. Tuinmeubelen vervaardigd uit steigerhout worden uiteraard voldoende afgeschuurd zodat ze glad en splintervrij zijn. Verder zal het hout niet uitzetten na montage (steigerplanken hebben een minimale uitzettingscoëfficiënt). De planken geven een authentiek karakter en zijn ideaal om te combineren met andere producten (natuursteen …).

Het onderhoud van de meubelen is heel eenvoudig. Steigerhout tuinmeubelen die buiten blijven staan hoeven zelfs niet behandeld te worden. De steigerdelen zijn altijd al aan weersinvloeden blootgesteld en door de kalk-, cement- en verfresten als het ware reeds op natuurlijke wijze geïmpregneerd. Het hout verweert en wordt iets grijzer.

Er komen ook barstjes in, maar dit geeft net het unieke en robuuste karakter aan de tuinmeubelen. Indien men er voor kiest om de tuinmeubelen toch te behandelen kan men opteren voor een aantal mogelijkheden (oliën, impregneren, kleurloze lak, beitsen, meubelwas …). Qua basisbehandeling is het echter voldoende om een plantenspuit te vullen met olie en die vervolgens te vernevelen over het meubel ofwel moet men een in olie gedrenkte spons erover uitwrijven. Een dag later is de olie dan voldoende ingetrokken en is het meubel klaar.

Omwille van het unieke karakter en onderhoudsvriendelijk gebruik winnen de tuinmeubelen uit steigerhout aan populariteit. Ook binnenshuis en voornamelijk in de horecasector doet het gebruik van steigerhout zijn intrede. Naar schatting worden zelfs 40 % van de steigerhouten meubelen binnenshuis gebruikt.

Het gaat dan vaak om kasten, bedden en televisiemeubels. Steigerhout … de nieuwste trend van het komende voorjaar ?