Waarom zou u kiezen voor Rotan Stoelen of tuinmeubels ?

rotan

Tuinmeubelen vervaardigd uit rotan zijn uniek van kleur en vorm. Rotan is een stevig maar zeer flexibel materiaal met onregelmatige verkleuringen aan de oppervlakte en eindeloze kleurvariaties. Maar bovenal : het is een eerlijk natuurlijk product !

Rotan is een plant uit het regenwoud die zeer snel weer aangroeit en waarvan de kap het regenwoud nauwelijks aantast. Het is een plantensoort die men niet kan cultiveren. Alle stengels moeten dus verworven worden van planten die zich in de vrije natuur bevinden. De plaatselijke bevolking zorgt voor de oogst ervan. Rotan is een soort tropische liaan die 2 tot 4 cm dik en tot 150 m lang kan worden. Een stengel bestaat in verschillende diktes en is zeer buigzaam omwille van zijn poreuze kern die uit lange vezels bestaat.

Deze structuur zorgt ervoor dat rotan uitermate geschikt is om bewerkt te worden tot meubilair. De rotanstengels worden met de hand gekapt. Vervolgens wordt de buitenste laag eraf gehaald en worden de rotanstammen op de juiste lengte gesneden. Daarna sorteert men de stammen volgens kleur, kwaliteit en diameter. De stammen worden met stoom verhit. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijk te plooien zijn. Dan buigt men de rotan in de juiste vorm. Eenmaal afgekoeld heeft men dan een stevige basis waarop men het specifieke meubel dan verder kan afwerken.

Met schroeven worden de verschillende onderdelen dan aan elkaar gezet. Op die manier heeft ieder rotanmeubel zijn eigen karakter en kleur. Dit maakt zo’n meubel dan ook uniek ! De afwerking met verscheidene lagen ongekleurde lak zorgt ervoor dat de rotan beschermd wordt tegen vloeistoffen en bijgevolg weerbestendig wordt.

Het onderhoud van rotan tuinmeubelen beperkt zich tot het afstoffen en het reinigen met een vochtige doek. Waar de rotanstengels over of vlak naast elkaar liggen, is het moeilijker om grondig te reinigen, dus daar moet men goed opletten. Gebruik in geen geval detergent, wrijf boenwas of bijtende producten ! Deze tasten de beschermlaag van de meubelen aan.

Mensen kiezen echter steeds vaker voor kunststof tuinmeubelen . Deze hebben vaak dezelfde uitstraling als echte rotan, maar zijn veel beter bestand tegen de verschillende weersinvloeden (regen, droogte …). Kunststof is bovendien ook onderhoudsarm en meestal ook een heel pak goedkoper. Vandaar dat de populariteit van rotan tuinmeubelen aan al een geruime tijd aan het dalen is.

Een spijtige zaak … Want wat is er nu authentieker dan tuinmeubelen vervaardigd uit een uniek en natuurlijk product ?