Waarom zou u kiezen voor Rotan Stoelen of tuinmeubels ?

rotan

Tuinmeubelen vervaardigd uit rotan zijn uniek van kleur en vorm. Rotan is een stevig maar zeer flexibel materiaal met onregelmatige verkleuringen aan de oppervlakte en eindeloze kleurvariaties. Maar bovenal : het is een eerlijk natuurlijk product !

Rotan is een plant uit het regenwoud die zeer snel weer aangroeit en waarvan de kap het regenwoud nauwelijks aantast. Het is een plantensoort die men niet kan cultiveren. Alle stengels moeten dus verworven worden van planten die zich in de vrije natuur bevinden. De plaatselijke bevolking zorgt voor de oogst ervan. Rotan is een soort tropische liaan die 2 tot 4 cm dik en tot 150 m lang kan worden. Een stengel bestaat in verschillende diktes en is zeer buigzaam omwille van zijn poreuze kern die uit lange vezels bestaat.

Deze structuur zorgt ervoor dat rotan uitermate geschikt is om bewerkt te worden tot meubilair. De rotanstengels worden met de hand gekapt. Vervolgens wordt de buitenste laag eraf gehaald en worden de rotanstammen op de juiste lengte gesneden. Daarna sorteert men de stammen volgens kleur, kwaliteit en diameter. De stammen worden met stoom verhit. Dit zorgt ervoor dat ze makkelijk te plooien zijn. Dan buigt men de rotan in de juiste vorm. Eenmaal afgekoeld heeft men dan een stevige basis waarop men het specifieke meubel dan verder kan afwerken.

Met schroeven worden de verschillende onderdelen dan aan elkaar gezet. Op die manier heeft ieder rotanmeubel zijn eigen karakter en kleur. Dit maakt zo’n meubel dan ook uniek ! De afwerking met verscheidene lagen ongekleurde lak zorgt ervoor dat de rotan beschermd wordt tegen vloeistoffen en bijgevolg weerbestendig wordt.

Het onderhoud van rotan tuinmeubelen beperkt zich tot het afstoffen en het reinigen met een vochtige doek. Waar de rotanstengels over of vlak naast elkaar liggen, is het moeilijker om grondig te reinigen, dus daar moet men goed opletten. Gebruik in geen geval detergent, wrijf boenwas of bijtende producten ! Deze tasten de beschermlaag van de meubelen aan.

Mensen kiezen echter steeds vaker voor kunststof tuinmeubelen . Deze hebben vaak dezelfde uitstraling als echte rotan, maar zijn veel beter bestand tegen de verschillende weersinvloeden (regen, droogte …). Kunststof is bovendien ook onderhoudsarm en meestal ook een heel pak goedkoper. Vandaar dat de populariteit van rotan tuinmeubelen aan al een geruime tijd aan het dalen is.

Een spijtige zaak … Want wat is er nu authentieker dan tuinmeubelen vervaardigd uit een uniek en natuurlijk product ?

There are 4 comments

 1. […] tuinmeubelen gemaakt worden. Deze bestonden al lang voor men de gevlochten tuinmeubelen (zie ook rotan tuinmeubelen)  ontwierp. Lounge meubelen zijn ook in aluminium en RVS verkrijgbaar. De kussens zijn meestal […]

 2. Jetty 12 years ago

  Mijn buurman heeft vorige week een leuk uitziende set rotan tuinstoelen gekocht. Na een paar dagen van hoosbuien laten op verschillende plaatsen de windsels aan de onderzijde van de leuningen los – en zijn diverse rotan stukjes langs de zijden van het zitgedeelte dwars afgebroken en omhoog gaan staan.
  Hij geeft mijn katten hier de schuld van – zij zouden de stoelen kapot hebben gekrabbeld.
  Naar mijn mening heeft hij echter goedkope stoeltjes van slechte kwaliteit gekocht. Ik heb jarenlang vergelijkbare stoeltjes buiten gehad – waar mijn katten met plezier op zaten zonder eraan te krabben. Die stoeltjes zijn pas na jaren kapot gegaan. Ik baal ervan dat mijn katten vals worden beschuldigd, en zou de buurman graag confronteren met de mogelijkheid dat zijn spullen gewoon kapot zijn gegaan omdat goedkoop duurkoop is en niet tegen de vele regen kan. Bent u bekend met dit probleem? Graag een reactie (svp ook naar mijn mailadres): ik wil graag de naam van mijn onschuldige katten zuiveren!

 3. Sarah 12 years ago

  Hallo,
  ik heb 2 rotan zeteltjes gekocht voor binnenshuis. Nu heb ik een nieuwe salon, en de rotan zeteltjes kunnen er niet meer bij. Ik zou ze graag bewerken zodat ik ze in de zomer kan buitenzetten (en ze dus ook bestand zijn tegen alle weerelementen). Is dit mogelijk? Met welk product kan ik ze bewerken?
  Alvast bedankt!

 4. Antiano 10 years ago

  Bon dia,

  Ik heb een rotan bankstel die voor binnengebruik bedoeld is.
  Nu wil ik deze bank meenemen naar de Nederlandse Antillen.
  De bank zal daar dus bloot worden gesteld aan een hogere luchtvochtigheid, hitte, vocht , zon etc.
  Ik zorg ervoor dat de bank wel onder een porche komt te staan en in de schaduw.

  Mijn vraag is of de bank behandeld dient te worden en waarmee. Doel is uiteraard om lang van de bank te kunnen genieten

Leave your thought

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën. Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het plaatsen hiervan.