Japanse Tuinen, een combinatie van symbolische elementen.

japansetuinEen Japanse tuin is een tuin om tot rust te komen. Je kunt er mediteren en genieten van het landschap, even ontstressen na een drukke dag. Kenmerkend voor deze tuinen is het evenwichtig samenvoegen van verschillende natuur elementen.
De elementen die er in verwerkt zijn hebben elk hun specifieke doel en betekenis, het zijn echte Japanse symbolen.

Symbolische elementen

Stenen
Stenen met een natuurlijke vorm zijn overal aanwezig. Ze zijn het symbool voor kracht en ze verwijzen naar de bergen en eilanden die van grote spirituele betekenis zijn in de Japanse cultuur. Stenen kunnen in groepjes samen gelegd worden maar je mag enkel in een oneven aantal samenbrengen.

Water
Is het symbool van zuiverheid en de waterpartijen moeten een natuurlijk verloop hebben. Fonteinen en opspuitend water zijn hier niet aangewezen. De waterstroom moet op een natuurlijke manier worden nagebootst en de stroom word met stenen en het gebruik van walletjes in een bepaalde richting geleid. Onnatuurlijke elementen moeten vermeden worden.

Wit zand
Dit witte zand met zijn afgeronde korrels is uniek voor Japan en word gebruikt voor het aanleggen van de oevers van een vijver. Deze zandsoort is moeilijk te vinden, maar je kunt allerlei alternatieven vinden in tuincentra.

Vijver
De grootte van de tuinvijver kan je aanpassen aan de ruimte die je in je tuin voor handen hebt. Een grote vijver is geen noodzaak en indien mogelijk kan je kiezen voor een koivijver. De vissen zijn omwille van hun kleur en uitzicht echte zwemmende juweeltjes. Ze zijn gemakkelijk te houden, ook in een kleine vijver.

Lantaarns in steen
Deze lantaarns in steen kunnen perfect geïntegreerd worden in de tuin om de paden te verlichten. Laat deze gerust met mos overwoekeren, dit geeft een natuurlijk effect. Hoe natuurlijker alles eruit ziet hoe meer rust het geeft.

Paviljoentje
Dit is de ideale plek om even tot rust te komen. Het maakt niet uit of dit groot of klein is, het is het doel dat belangrijk is. Een zithoekje om te mediteren en te genieten.

Besluit

Het aanleggen van een Japanse tuin is niet zo gemakkelijk. In Japan is dit een echte kunst.
Hier is het vooral moeilijk om een goed evenwicht te krijgen van al deze symbolen.
Belangrijk is dat je aan de ene kant een grote massa creëert met struiken en heesters die van hoog naar laag gaan. Aan de andere kant maak je een lege ruimte die het geheel in evenwicht brengt. Niets mag mooi recht lopen ook de paden moeten kronkelen. Het is nodig om een dieptezicht te creëren waardoor je een rustgevend effect verkrijgt. Het is als het ware een evenwichtig samensmelten van al deze Japanse symbolen in één perfect geheel.
Een Japanse tuin is niet geschikt voor spelende kinderen maar een oase van rust en meditatie.

Leave your thought

Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën. Door verder te surfen op deze website gaat u akkoord met het plaatsen hiervan.