Tuinbanken, decoratief en duurzaam

Tuinbanken zijn niet alleen mooie blikvangers, maar vooral functionele tuinmeubels om een rustgevend plaatsje te creëren in de tuin. Een tuinbank is een eenvoudig tuinmeubel dat het hele jaar door buiten staat en een maximaal comfort verzekert.

Kiezen voor een geschikte tuinbank is afhankelijk van het budget, de inrichting van de tuin, de levensstijl die men heeft en de duurzaamheid van de materialen.

Tuinbanken als decoratief element

Een tuinbank heeft niet alleen een functionele maar ook een decoratieve bedoeling. Kiest men deze met smaak en in functie van het uitzicht van de tuin, dan zal deze een extra mooie toets geven. Hierbij is het zeer belangrijk rekening te houden met de functie waaraan deze moet voldoen, de stijl van de tuin en de natuurlijke elementen aanwezig in de tuin. Men heeft tegenwoordig een ruime keuze aan tuinbanken in verschillende materialen.

Al deze materialen hebben hun specifieke kenmerken. Houten tuinbanken zien er heel natuurlijk uit en passen perfect in tuinen met veel planten en bomen. Plastic varianten zijn net zoals alle overige plastic tuinmeubelen dan weer meer geschikt voor een moderne tuin waarin veel bonte kleuren voorkomen. Metalen tuinbanken zijn dan weer zeer stijlvol, maar vragen meer aandacht voor details op het gebied van tuinontwerp. Naast deze verschillen in materialen zijn er ook verschillen  in ontwerp.

Rugloze tuinbanken zijn eenvoudig van ontwerp en kunnen zich volledig integreren in de natuur. Tuinbanken met een rugleuning zitten comfortabeler en zorgen ervoor dat men er langer gebruik van maakt.

Soorten tuinbanken en hun duurzaamheid

De duurzaamheid van tuinbanken wordt voor een groot deel bepaald door de materialen waaruit deze zijn vervaardigt en het onderhoud dat men eraan doet. Dit is belangrijk omdat een tuinbank het hele jaar door buiten staat onder invloed van alle weersomstandigheden.

-Metalen tuinbanken

Metalen tuinbanken worden meestal gemaakt uit aluminium of ijzer. Ze zijn te schilderen in elke kleur die men zich maar kan indenken en mits een goede anti roest behandeling gaan ook de ijzeren tuinbanken zeer lang mee. Vooral ijzeren tuinbanken kunnen roest vertonen en daarom moet men deze regelmatig behandelen en indien ze geverfd zijn, controleert men de tuinbank regelmatig op afschilferen of scheurtjes van de verflaag.

-Stenen tuinbanken

Het gebruik van stenen tuinbanken in de achtertuin heeft iets rustgevends en rustiek. Ze passen in een natuurlijke en klassieke tuin en vormen een geheel met de achtertuin. Stenen tuinbanken kunnen zeer lang meegaan en dienen enkel afgewassen en eventueel ontmost te worden.

-Houten tuinbanken

Kiest men voor houten tuinbanken dan is men zeker dat deze passen in de natuurlijke omgeving van een tuin. Ze zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende vormen en designs. De duurzaamheid is afhankelijk van het soort hout dat men gebruikt.

Teak houten tuinbanken en houten tuinstoelen zijn zeer populair en duurzaam in gebruik. Tuinbanken uit teakhout weerstaan aan regen, hagel, sneeuw, warm en droog weer en ze zijn zwaar genoeg om niet door de minste windvlaag weggeblazen te worden. Het gewicht is echter geen probleem omdat een tuinbank het hele jaar door op dezelfde plaats blijft staan. Natuurlijk kan men ook tuinbanken vinden in andere houtsoorten, maar elk heeft zijn eigen specifiek onderhoud, uitstraling en duurzaamheid.